Hout dat gebruikt wordt voor de gitaarbouw wordt ook wel toonhout, tonewood (eng.) of, tonholz (duits) genoemd (hoewel toonhout strikt genomen het hout is waar het bovenblad van een snaarinstrument van gemaakt wordt). De invloed van houtsoorten op de klank van de gitaar of de bas is bijzonder groot.
Dit geldt niet alleen voor akoestische gitaren maar ook voor de solidbody gitaren. Er zijn 3 belangrijke factoren die de klankkleur van toonhout bepalen: Het gewicht, dan wel de dichtheid van het gitaarhout, de hardheid, en de elasticiteit. Bij de beoordeling van de klankkleur zijn er 3 belangrijke factoren te onderscheiden:

1. Respons: Hoe lang duurt het voordat het hout reageert op een toon.
2. Sustain: Hoe lang houdt een toon aan.
3. Klankkleur: Welke toonhoogtes domineren en welke toonhoogtes blijven achter.

Natuurlijk hangt de klank in grote mate af van de manier waarop de gitaar gebouwd wordt. Van de beste en duurste stukken gitaarhout kun je een afgrijselijk klinkende gitaar maken.

Er zijn een paar grove vuistregels om de klankkleur van een bepaalde houtsoort te kunnen voorspellen:
1. Lichte houtsoorten geven een snellere respons dan zware houtsoorten.
2. Lichte houtsoorten geven minder sustain dan zware houtsoorten.
3. Lichte houtsoorten geven de hoge tonen minder goed weer dan zware houtsoorten.
4. Zware houtsoorten geven hoge tonen beter, maar klinken minder warm.
5. Zware houtsoorten geven een minder snelle respons maar
geven een betere sustain.

 

Ned: Fichte Sparrenhout

Eng: Spruce

Duits: Fichte

Fichte wordt gebruikt voor bovenbladen van akoestische gitaren. Er zijn verschillende soorten fichte zoals Sitka Spruce (Canada), Engelmann Spruce (Amerika, Canada) en Europees Fichte (Duitsland, Zwitserland, Italie, Oekraine).
Sitka Spruce is donkerder van kleur en iets zwaarder dan Engelmann Spruce. Het Europees Fichte lijkt vrij veel op Engelmann Spruce en wordt graag gebruikt voor zowel klassieke als western gitaren.
De houtnerf moet regelmatig en fijn zijn. De fijnheid van de nerf heeft invloed op de klank. Het beste Fichte groeit in koudere streken en berggebieden waar de spar langzaam en met dunne jaarringen kan groei
en. Het Fichte bovenblad wordt over het algemeen met transparante lakken zoals cellulose lak of schellak afgewerkt.

300-620 kg/m3


Thuya Plicata

Ned: Cederhout

Eng: Western Red Cedar

Duits: Zeder

Ook Cederhout wordt gebruikt voor bovenbladen van akoestische gitaren. Het geeft wat minder hoog en wellicht wat minder volume dan Fichte, maar wel een mooi warm geluid met voldoende laag en een vrij directe respons. Ceder wordt vaak toegepast op spaanse gitaren en is zeer geschikt voor gitaren met een wat kleinere body. Het ceder bovenblad wordt over het algemeen met transparante lakken zoals cellulose lak of schellak afgewerkt.

Herkomst: Canada

300-400 kg/m3


Cedrela Odorata

Ned: Loofhout Ceder

Eng: Cedrela of Spanish Cedar

Duits: Cedro

Loofhout Ceder wordt veel gebruikt voor halzen van spaanse / flamenco gitaren. Door de ongewoon rechte nerf is het hout erg sterk in verhouding met zijn gewicht. Dit cederhout ruikt vrij sterk. Het hout wordt over het algemeen met transparante (kleur-)lakken behandeld.

Herkomst: Midden-Amerika

400-700 kg/m3


Alnus Rubra

Ned: Amerikaans Elzen

Eng: Alder

Duits: Erle

Amerikaans Elzen wordt gebruikt voor body's van elektrische gitaren en -bassen. Het hout heeft geen spectaculaire tekening en wordt dan ook meestal in een dekkende kleur of een sunburst gespoten. Soms wordt er een top van een fraaiere houtsoort op de Elzen body gelijmd. De klankeigenschappen van Elzen zijn erg goed. Elzen heeft een breed toonbereik en is vooral sterk in mid- en laag toonbereik. Ook voor basgitaren en fretloze basgitaren is Elzen een prima keuze.

Herkomst: Noord-Amerika

490-640 kg/m3


Fraxinus Americana ea

Ned: Moeras Essen of Licht Essen

Eng: Swamp Ash

Duits: Esche

Swamp Ash wordt veel gebruikt voor body's van solidbody gitaren en bassen. Swamp Ash heeft een wat fellere respons en wat meer hoog dan Elzen met voldoende warmte en sustain. Door de aardige tekening is dit hout ook geschikt om in transparante kleurlak gespoten te worden.

Herkomst: Zuidelijke
staten van de VS

300-500 kg/m3


Acer Saccharum

Ned: Esdoorn Amerikaans

Eng: Hardrock Maple

Duits: Ahorn

Amerikaans Esdoorn is een sterke, vrij zware houtsoort die veel toegepast wordt voor het maken van halzen en toetsen. Het is (alleen al vanwege het hoge gewicht) ongeschikt voor het maken van body's voor solidbody gitaren. Maple wordt verder wel gebruikt voor maken van klankkasten voor archtop gitaren. Vaak wordt dan een zogenaamde Figured Maple gebruikt; een esdoorn soort met een fraaie tekening zoals bijvoorbeeld de hieronder beschreven Flamed Maple en Quilted Maple. Maple wordt ook gebruikt als toets en geeft daarbij een helder geluid.

720 kg/m3


Acer Saccharum

Ned: Gemoesteerd Esdoorn

Eng: Birdseye Maple

Ahorn Vogelaugen

Birdseye maple is rock maple maar heeft een grote hoeveelheid kleine, fraaie noestjes in het hout. Birdseye Maple wordt gebruikt voor halzen, toetsen, zij- en achterbladen voor akoestische gitaren en tops voor solidbody gitaren.

720 kg/m3


Acer Saccharum

Ned: Gewaterd Esdoorn

Eng: Flamed Maple

Duits:

Ook wel Tiger Maple genoemd. Flamed Maple wordt gebruikt voor halzen en tops voor solidbody gitaren. Schitterend met een transparante (kleur-)lak.

720 kg/m3


Acer Platanoides ea

Ned: Gewaterd Esdoorn

Eng: Fiddleback Maple

Duits: Ahorn Riegel/Geflammt

Goed. Nu wordt het een tikkie verwarrend. Er bestaat namelijk ook Europees Esdoorn met een gevlamde tekening. Ook wel Fiddleback Maple of Riegel Ahorn genoemd. Riegel Ahorn wordt gebruikt zij- en achterbladen voor akoestische gitaren, solidbody's en tops voor solidbody gitaren. Schitterend met een transparante (kleur-)lak.

720 kg/m3


Acer Saccharum

Ned: Geappeld Esdoorn

Eng: Quilted Maple

Duits: Ahorn Pommele

Quilted maple is Amerikaans Esdoorn met een golvende nerf, waardoor het gaat lijken op een traditioneel "kussentjesdeken" oftewel quilt. De ronde vormen van de nerf doen enigszins aan appeltjes denken. Vandaar het duitse "Pommele". Quilted maple wordt gebruikt als top voor solidbody's en voor klankkasten van akoestische gitaren. Uiteraard prachtig met een transparante (kleur-)lak.

720 kg/m3


Prunus Serotina

Ned: Amerikaans Kersen

Eng: Cherry

Duits: Kirschbaum USA

Amerikaans kersen wordt gebruikt voor zij- en achterbladen voor akoestische gitaren en als solidbody voor gitaren en bassen.

Herkomst: Canada VS

500-600 kg/m3


Swietenia Macrophylla

Ned: Honduras Mahonie

Eng: Honduran Mahogany

Duits: Honduras Mahagoni

Ook wel Braziliaans Mahonie of Amerikaans Mahonie genoemd.
Van deze mahoniesoort worden zowel body's als halzen gemaakt voor gitaren en basgitaren. Gibson gebruikt dit hout o.a. voor de Les Pauls. Het is redelijk licht van gewicht en geeft een warme volle klank met veel sustain. Hoewel het hout geen opvallende nerf heeft, geeft een transparante lak toch een mooi resultaat. Halzen gemaakt van dit hout zijn wel enigszins kwetsbaar voor breuken.

Midden-Amerika

520-650 kg/m3


Tilia americana

Ned: Amerkaans Linde

Eng: Basswood

Duits:

Basswood is hout met een vrij laag gewicht en wordt gebruikt als solidbody. Aangezien het hout vrij zacht is, is de kans op deukjes in het hout vrij groot. Het heeft bijzonder goede klankeigenschappen, een mooie warme toon en een goede sustain. De houtkleur is erg bleek met soms een gemeen groen spoortje en kan daarom het best in een dekkende kleur gespoten of van een mooie top worden voorzien. Een top van hardhout zal bovendien ook wat meer hoog en helderheid kunnen toevoegen. Erg goed hout voor fretless bassen.

Noord Amerika

490-580 kg/m3


Terminalia superba

Ned: Limba

Eng: Black Korina

Duits:

Limba of Korina wordt gebruikt voor solidbody's voor gitaren en bassen. Gibson en Epiphone maakte gebruik van deze houtsoort voor o.a. de Explorer. De klankeigenschappen lijken op die van Honduras Mahonie. Dit hout kan zowel gelakt als met olie behandeld worden.

Herkomst: West Afrika

470-660 kg/m3


Machaerium villosum

Ned: Pau Ferro

Eng: Pau Ferro

Wordt ook wel Bolivian Rosewood of Caviuna of Morado of Palo Santos genoemd.
Pau Ferro wordt, kwartiers gezaagd, als toets gebruikt. Het klinkt iets warmer dan ebbenhout. Lijkt een beetje een palissandersoort maar is het niet.

470-660 kg/m3


Astronium fraxinifolium

Ned: Gonçalo Alvez

Eng: Gonçalo Alvez

Andere namen: Kingwood, Tigerwood en Muiracataria.
Gonçalo Alves wordt gebruikt voor het maken van halzen en geeft als hals een warme, heldere klank. Ook te gebruiken als top voor een solidbody.

Zuid Amerika

750-900 kg/m3


Diospyros Ebenum

Ned: Ebben

Eng: Ebony

Duits: Ebenholz

Ebbenhout wordt gebruikt voor toetsen, bruggen, e.d. Het is bijzonder zwaar hout en heeft als toets een prachtige all-round klankeigenschap. In zeldzame gevallen wordt ebben wel eens voor de hals gebruikt.

Herkomst: West Afrika

1050-1500 kg/m3


Diospyros Celebica

Ned: Coromandel

Eng: Macassar Ebony

Duits:

Coromandel wordt net als ebbenhout gebruikt voor toetsen, bruggen, etc. maar ook incidenteel als hals. Coromandel heeft meer bruine of grijze tekening in het hout dan ebben.

Herkomst: Zuid Oost Azie

1050-1200 kg/m3


Juglans Nigra

Ned: Amerikaans Noten

Eng: Blacknut

Duits: Nussbaum

Amerikaans noten wordt gebruikt als solidbody. Het hout is wat aan de zware kant en geeft een tamelijk helder geluid met een goede sustain.

Het hout kan gelakt worden maar is ook erg mooi met olie.

Herkomst: Canada VS

580-660 kg/m3


Juglans Nigra

Ned: Figured Noten

Eng: Figured Blacknut

Duits: Nussbaum Maser

Dit is eenvariant van Amerikaans noten. Amerikaans noten wordt gebruikt als solidbody of als top. Het hout is wat aan de zware kant en geeft een tamelijk helder geluid met een goede sustain. Het hout kan gelakt worden maar is ook erg mooi met olie.

580-660 kg/m3


Dalbergia nigra

Ned: Rio Palissander

Eng: Rosewood

Duits: Rio Palissander

Rio palissander is duur en moeilijk te verkrijgen. Het wordt gebruikt voor zij- en achterbladen van akoestische gitaren en ook als toets, brug, e.d.

Herkomst: Zuid Amerika
Brazilie

750-900 kg/m3


Dalbergia Baroni

Ned: Madagaskar Palissander

Eng: Madagaskar Rosewood

Wordt gebruikt voor gitaar- en bashalzen, zijbladen en achterbladen van akoestische gitaren.

Herkomst: Madagaskar

750-900 kg/m3


Dalbergia Latifolia eai

Ned: Indisch Palissander

Eng: Sonokling

Duits:

Sonokelin, sonokling oftewel Indisch Palissander wordt gebruikt voor toetsen, bruggen zij-en achterbladen van akoestische gitaren. Als zij-en achterblad geeft het een warme, volle en ruimtelijke klank.

Herkomst: Zuid-Oost Azie

750-900 kg/m3


Guibourtia demeuseo ea

Ned: Bubinga

Eng: Bubinga

Duits: Bubinga

Bubinga is tamelijk zwaar. Het wordt gebruikt als top voor solidbody's en halzen voor basgitaren. Rickenbacker gebruikt dit hout als toets. Toegepast als bashals geeft Bubinga een mooie heldere midtone met een mooi diep geluid. Bubinga is er ook in een quilted / figured soort.

West Afrika

850-900 kg/m3


Microberlinia Bisculata / -Brazzavillensis

Ned: Zebrano

Eng: Zebrawood

Duits: Zebrano

Andere namen: Zingala, Zingana of Cebrano. Zebrano is tamelijk zwaar en wordt gebruikt als top voor solidbody's. Het is in Nederland redelijk verkrijgbaar.

700-850 kg/m3


Pterocarpus Soyauxii

Ned: Padouk

Eng: Paduk

Duits: Padouk

Aanvankelijk is dit hout helder oranje-bruin maar verkleurt later tot warm bruin. Padouk kan gebruikt worden als solidbody of als top van een solidbody en geeft een tamelijk helder geluid. Kan ook voor de hals gebruikt worden en klinkt dan als Maple.

620-900 kg/m3


Millettia Laurentii

Ned: Wengé

Eng:

Wengé wordt gebruikt voor halzen van gitaren bassen. Dit hout kan onbehandeld gebruikt worden.

West Afrika

750-1000 kg/m3


Peltogyne Venosa

Ned:Purperhart

Eng: Purple Heart

Duits:Amarant

Wordt gebruikt voor zijbladen en achterbladen van akoestische gitaren. Kan ook voor hals en toets gebruikt worden.

Zuid Amerika

kg/m3


Guibourtia Ehie

Ned: Ovankol

Eng: Ovengkol

Duits: Ovengkol

Ovankol wordt gebruikt als solidbody (hoewel het hout erg zwaar is) als solidbody top en voor zij-en achterbladen van akoestische gitaren.

West Afrika

730-850 kg/m3


Ned: Lacewood

Eng: Lacewood

Duits:

Lacewood kan als top en als solidbody gebruikt worden. Het hout heeft een mooie tekening die overigens wel sterk varieert per partij. De klankeigenschappen komen overeen met die van Elzen.

Herkomst: Australie

kg/m3


Entundophragma cylindricum

Ned: Sapeli Mahonie

Eng: Sapele Mahogany

Duits: Mahagoni Sapeli

Andere namen: Sapele, aboudikro, penkwa, muyovu, sapelli, libuyu, Gold Coast cedar, sapelewood. Wordt gebruikt als top voor solidbody's en als zij-en achterbladen voor akoestische gitaar.

Herkomst: West Afrika

kg/m3


Aningeria Robusta

Ned: Aniegré

Eng: Ningeria

Duits: Aningre

Wordt gebruikt voor zij- en achterbladen van akoestische gitaren.

Afrika

kg/m3


Aningeria Robusta

Ned: Aniegré Gevlamd

Eng: Ningeria

Duits: Aningre Geflamt

Wordt gebruikt voor zij- en achterbladen van akoestische gitaren en als top voor solidbody's.

Afrika

kg/m3


Dalbergia Retusa ea

Ned: cocobolo

Eng:

Duits:

Cocobolo is een prachtige houtsoort voor toetsen maar is moeilijk te lijmen omdat het erg vettig is. Bovendien schijnt het stof minder gezond te zijn.

Herkomst:
Midden-Amerika

950-1200 kg/m3


Ned: Koa

Eng: Koa

Duits: Koa

Koa is een mooie houtsoort en erg geschikt voor solidbody's van basgitaren, maar ook als top. Het geeft een vol, warm geluid, vergelijkbaar met Korina en Honduras Mahonie, maar heeft daarbij iets meer hoog. Het hout komt uit Hawai en is beperkt leverbaar. Het hout kan zowel gelakt als met olie behandeld worden.

Herkomst:Hawai

kg/m3


 

 

(edit)